Piše: Lorena Mandić
Živimo u vremenu kada se velika pozornost posvećuje prehrani, a već i ptice na grani znaju kako o istoj ovisi i naše zdravlje. Sigurno ste milijun puta čuli kako je zdrava i uravnotežena prehrana temelj kvalitetnog života, ali nakon toga samo ste nastavili grickati svoj čips i bezbrižno igrati igricu na mobitelu. Ne krivimo vas jer niste imali priliku učiti o pravilnoj prehrani koja danas postaje preduvjet boljeg života. Na društvenim mrežama neumorno iskaču brojne aplikacije koje nude režim pravilne prehrane te obećavaju odlične rezultate. Sve te aplikacije temelje se na raznolikom izboru kvalitetnih namirnica i redovitoj tjelovježbi kojima utječete, osim na svoje zdravlje, i na svoj izgled. Međutim, ukoliko pohađate IV. gimnaziju, nisu vam potrebne aplikacije jer o zdravoj i uravnoteženoj prehrani možete učiti zahvaljujući predmetu Pravilna prehrana, koji drži naša nezamjenjiva profesorica Višnja Banić.
Predmet Pravilna prehrana vrlo je edukativan i zanimljiv, a može se upisati u sklopu fakultativne nastave u drugom razredu. Mi smo odlučili pohađati ovaj predmet jer nas je zaintrigirao već samim nazivom te smo htjeli malo više o svemu i naučiti. Svi smo mi 24/7 bombardirani informacijama o nekakvom slijedu hrane koju bismo trebali jesti, o hrani koju treba ubaciti ili izbaciti iz prehrane, ali nitko od nas mladih ne zna koji savjet ili koju preporuku za pravilnu prehranu treba poslušati. U početku smo na satovima nutricionizma slušali i učili te smo dobili smjernice kakva bi naša prehrana trebala biti i koje namirnice možemo pripremati da nam ujedno budu i zdrave i ukusne. Kad smo svladali teoriju, slijedila je praksa pa nam je profesorica Banić organizirala odlazak u udrugu ŠKMER u kojoj rade najbolji kuhari.
Taj posjet ŠKMER-u svih nas je dojmio. Uz učenje i pripremanje zanimljivih jela, mnogo smo se smijali i zezali. Kuhari su nam pokazali kako što bolje pripremati hranu te što napraviti da ona bude još ukusnija. Prije samog dolaska pitali su nas da predložimo koja bismo jela htjeli naučiti pripremati pa je odluka pala na meksičku kuhinju. Naučili smo raditi tortilje, guacamole umak, chicharron, mole verde, carnitas, chili con carne i mnoga druga vrlo poznata meksička jela. Nakon sjeckanja, valjanja, kuhanja i pečenja, vrijeme je brzo proletjelo i naša su jela bila gotova. Uz dobru ekipu i timski rad pred nama su se nalazila šaroliko obojana jela. Izgled i miris mamili su nas da nismo znali što bismo prije mogli probati. Zajedno smo pojeli naš trud i rad te smo se zahvalili kuharima i djelatnicima na gostoprimstvu.
Posjet radionici bio nam je jedno vrlo dobro i poučno iskustvo koje bismo zasigurno voljeli ponoviti. Sigurno ćemo sada i kod kuće pripremati našim ukućanima jela koja smo naučili raditi u radionici ŠKMER.
I za kraj, svakome budućem drugašu preporučili bismo da se prijavi na fakultativni predmet Pravilne prehrane. Zaista se isplati odvojiti malo vremena za kuhanje te zdravu i uravnoteženu prehranu jer tako stječemo zdrave navike koje će nam osigurati kvalitetniji život.