Skip to content
Marul

Marul

digitalni časopis IV. gimnazije "Marko Marulić" Split

  • Naslovnica
  • Marulijada
    • Marulove novosti
      • Marulijada
    • Marulovi crnjaci
    • Maruloskop
    • Marul tours
      • Maturalna putovanja
      • Studijska putovanja
    • IV. poluvrijeme
    • Marulovo pero
    • Od učionice do zvijezda
    • Jezični savjetnik
  • Izvannastavne
    • Novinarska grupa
    • Građanski odgoj i obrazovanje
    • Mladi knjižničari
    • Volonterski kutak
    • Školski zbor
    • Debatni klub
    • Ekoškola
  • O nama
  • ASOC
    • MarulSTEMci
  • Toggle search form

Marulićeva trpeza

Posted on 19 svibnja, 202126 svibnja, 2021 By Katarina

Piše: Mia Alerić

Otac hrvatske književnosti bio je prezauzet pisanjem i stvaranjem svojih najvećih djela da nije imao ni sekunde vremena promisliti što će mu se naći na tanjuru. U novom vijeku nije bilo raznolikog izbora jela kao danas, ali ipak oni imućniji mogli su si priuštiti malo luksuza i uživati u ukusnim jelima.

Na jednom prosječnom ručku na stolu bi se našli blitva i riba jer ipak to čini veliki dio dalmatinske kuhinje. Također se na jelovniku često našla i paštašuta. Svaki je Dalmatinac mogao uživati u skuhanoj tjestenini pomiješanom s umakom od mrkve, peršina, mljevenog mesa, rajčice i ostalih sastojaka. Kako se Marulićevo nepce ne bi zasitilo istim jelima, na njegovom jelovniku se mogao pronaći i tingulet, staro dalmatinsko jelo od pirjanog mesa u umaku od rajčice. Ukoliko je riječ o kokoši na tingul, onda se uglavnom odabiru neugledni i manji komadi mesa (krilca, batak pa čak i iznutrice). Ovo bi se jelo moglo opisati i kao svakodnevna, pristupačnija verzija pašticade. Naravno, pašticada je također bila česta pojava na Marulićevu tanjuru.

Šećer na kraju, možda i možete pogoditi, zauzelo je jelo brudet. Definitivno najveći specijalitet dalmatinske kuhinje, nema osobe koja ga tada, a i danas, nije probala. Negdje sam davno pročitala da recepata za brudet ima onoliko koliko ima Dalmatinaca. Pitajte svoju baku, mamu, kumu, sestru na koji način pravi to jelo i vjerujte mi – svatko od njih imati će neku svoju malu tajnu koja baš njegov recept čini najboljim i posebnim. Ne samo da se razlikuje način pripreme, nego se koristi i druga vrste ribe.

Možemo zaključiti kako Marulić nije uživao u jelima modernog doba kao što su pizza, hot dog, topli sendvič i slično, ali ne možemo reći da nije uživao u tada poznatim specijalitetima.

Paštašuta

SASTOJCI

  • 2 peršina
  • 3 mrkve
  • malo bosiljka
  • 1 češnjak
  • 1 glavica luka
  • prstohvat soli
  • prstohvat šećera
  • malo papra
  • 50 dag rajčice
  • 30 dag tjestenina
  • 300 g mljevenog mesa
  • 3 dl voda
  • ulje

PRIPREMA

  1. Ogulite rajčice na manje komadiće. Mrkvu i peršin naribajte, a luk i češnjak sitno nasjeckajte.
  2. Nakon toga luk i češnjak malo propirjate na zagrijanom ulju.
  3. Kad luk dobije željenu zlatnu boju, dodajte mrkvu, šećer, sol, bosiljak i malo peršina.
  4. Sve malo pržite i zatim dodajte mljeveno meso te sve zajedno nastavite pržiti uz miješanje.
  5. Meso neka se prži dok ne primi svjetliju boju, a onda dodajte rajčicu, vodu, sol i papar po želji.
  6. Sve dobro izmiješajte i kuhajte na laganoj vatri dok svi sastojci ne omekšaju.
  7. Skuhajte tjesteninu i potom ju prelijte napravljenim umakom. Po želji dodajte parmezan.

Tingulet

SASTOJCI

  • 4 batka sa zabatkom (oko 1 kg kojih 100 g više-manje nije važno)
  • 1 velika glavica luka
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 žlica sjeckanog peršina
  • 400 g pelata
  • 100 ml pasirane rajčice
  • 200 ml prošeka
  • 5 – 6 suhih šljiva
  • lovorov list
  • sol
  • papar

PRIPREMA

  1. Piletinu očistite od masnoća i narežite na komade.
  2. Luk, češnjak i peršin nasjeckajte.
  3. U velikoj dubokoj tavi pirjajte luk na maslinovom ulju.
  4. Kad luk omekša dodajte češnjak i peršin te nastavite pirjati dok češnjak ne dobije boju.
  5. Poslažite komade mesa na luk, sve malo promiješajte i pirjajte meso dok ne postane zlatne boje. Povremeno ga okrenite.
  6. Kad meso uhvati boju dodajte prošek, lovorov list i suhe šljive, malo smanjite vatru i kuhajte dok alkohol ne ispari.
  7. Pelate narežite na manje komade pa ih dodajte piletini.
  8. Dodajte i pasiranu rajčicu, sol i papar te sve kuhajte toliko dugo dok umak ne postane jako gust, oko sat, sat i pol vremena.
  9. Poslužite jelo uz tjesteninu, njoke, rižu ili palentu.

Život izvan škole Tags:hrana, trpeza

Navigacija objava

Previous Post: Intervju: Marinko Biškić
Next Post: Muzej vode u Splitu

More Related Articles

Prijatelj kojeg ste morali voljeti Pod povećalom marulićevaca
Stereotipi i medijski prikazi ljepote Život izvan škole
Gdje je nestao pravi duh Božića? Sve objave
10 najboljih i najgorih poklona za Valentinovo Život izvan škole
Legenda o Djedu Božićnjaku Život izvan škole
Vodič za zaštitu lica ispod maske COVID

Pretraživanje

Enciklopedija, brale

Galerija

IMG_3820 WhatsApp-Image-2021-12-08-at-09.19.45-1 0fafc373-5dbb-4c49-8e7f-d2ddacd751a8 5901ded5-95fd-462a-9b77-8e964f2f8a95 84bdd49f-ab01-4bc5-a55c-492e6a995475 XXQI4554 IMG_5927 KGBM4645 IMG_3351 IMG_3299 WhatsApp-Image-2021-12-08-at-09.19.44 IMG_3754 IMG_3766 IMG_3760 IMG_3757 IMG_3765 IMG_3827 4b3f0bcb-1ee3-4808-89fb-d158e1a1379f IMG_3828 WhatsApp-Image-2021-10-02-at-22.40.47-1 621b6bd8-15c6-481e-8fe8-c7313b24861f 9ae32aaf-70e4-4d67-addc-65961fbf228f 247648336_3016636011939694_5454214204991219854_n 247623200_3016636621939633_6498086322067695293_n IMG_7387 WhatsApp-Image-2021-10-02-at-22.40.46-1 WhatsApp-Image-2021-10-02-at-22.40.45 WhatsApp-Image-2021-10-02-at-22.40.47-2 IMG_8832 247616588_3016637625272866_167581396189615850_n WhatsApp-Image-2021-10-02-at-22.40.47 WhatsApp-Image-2021-12-08-at-09.19.46-1 WhatsApp-Image-2021-12-08-at-09.19.45 WhatsApp-Image-2021-12-08-at-09.19.46 WhatsApp-Image-2021-12-08-at-09.19.47-1 WhatsApp-Image-2021-12-08-at-09.19.47 WhatsApp-Image-2021-12-08-at-09.19.43 WhatsApp-Image-2021-12-08-at-09.19.44-1

Nove objave

  • Treći svibnja 2025.
  • KVIZ – Koji si profesor iz Marulića?
  • Što zapravo obilježavamo na Dan Europe?
  • Maruliću na dar
  • EPAS TOGETHER: Zašto je važno imati ovakve međunarodne seminare?
  • Game over ili o Velikom medvjedu
  • Parlamentarni izbori 2024. – vodič za glasače

Arhiva

Stranica škole

IMPRESSUM

Marul – digitalni časopis IV. gimnazije „Marko Marulić“ Split

Pokrenut: 30. travnja 2019. g.
Nakladnik: IV. gimnazija „Marko Marulić“ Split
Zagrebačka 2, 21 000 Split
e-mail: casopismarul@gmail.com

Učestalost izlaženja časopisa: povremeno

ISSN 2757-4075

Odgovorni urednici:

Karolina Viđak, knjižničarka i Katarina Žanetić, prof.

Mentorice novinarske skupine:

Karolina Viđak, knjižničarka i Katarina Žanetić, prof.

Grafički urednik: Roko Vuković

Tehnička podrška: Roko Vuković

UREDNIŠTVO

Glavni urednik: Mia Gijevski

Izvršni urednik: Matej Maroš

Novinari: Batarelo Magdalena, Brekalo Marijeta, Buble Pina, Bulić Lana, Butir Knežević Viktoria, Bužančić Duje, Crnjac Sara, Drlje Gabrijela, Dugeč Petra, Đonlić Nora, Erceg Hana, Gijevski Mia, Kalac Lana, Kapitanović Lana, Mamić Marko, Mandarić Luka, Maroš Matej, Mijić Lara, Milanović Nina, Milanović Litre Lana, Murat Ela, Mustapić Rafael, Novaković Ema, Perić Paula, Radman Josipa, Samardžić Antonio, Sumić Iris, Škopljanac Morana, Udovičić Branimir, Ugrina Lana, Veselinović Petra, Vrkić Anđela, Vučak Ena, Vujević Klara, Vujnovac Marijeta, Vuković Roko, Živaljić Ana

Ilustratori: Drlje Gabrijela i Grubišić Lovre

Fotografi: Dugeč Petra, Đonlić Nora, Maroš Matej, Perić Paula i Radman Josipa

Suradnici: Marijana Munitić, prof.

Copyright © 2025 Marul.