Piše: Mia Alerić
Otac hrvatske književnosti bio je prezauzet pisanjem i stvaranjem svojih najvećih djela da nije imao ni sekunde vremena promisliti što će mu se naći na tanjuru. U novom vijeku nije bilo raznolikog izbora jela kao danas, ali ipak oni imućniji mogli su si priuštiti malo luksuza i uživati u ukusnim jelima.
Na jednom prosječnom ručku na stolu bi se našli blitva i riba jer ipak to čini veliki dio dalmatinske kuhinje. Također se na jelovniku često našla i paštašuta. Svaki je Dalmatinac mogao uživati u skuhanoj tjestenini pomiješanom s umakom od mrkve, peršina, mljevenog mesa, rajčice i ostalih sastojaka. Kako se Marulićevo nepce ne bi zasitilo istim jelima, na njegovom jelovniku se mogao pronaći i tingulet, staro dalmatinsko jelo od pirjanog mesa u umaku od rajčice. Ukoliko je riječ o kokoši na tingul, onda se uglavnom odabiru neugledni i manji komadi mesa (krilca, batak pa čak i iznutrice). Ovo bi se jelo moglo opisati i kao svakodnevna, pristupačnija verzija pašticade. Naravno, pašticada je također bila česta pojava na Marulićevu tanjuru.
Šećer na kraju, možda i možete pogoditi, zauzelo je jelo brudet. Definitivno najveći specijalitet dalmatinske kuhinje, nema osobe koja ga tada, a i danas, nije probala. Negdje sam davno pročitala da recepata za brudet ima onoliko koliko ima Dalmatinaca. Pitajte svoju baku, mamu, kumu, sestru na koji način pravi to jelo i vjerujte mi – svatko od njih imati će neku svoju malu tajnu koja baš njegov recept čini najboljim i posebnim. Ne samo da se razlikuje način pripreme, nego se koristi i druga vrste ribe.
Možemo zaključiti kako Marulić nije uživao u jelima modernog doba kao što su pizza, hot dog, topli sendvič i slično, ali ne možemo reći da nije uživao u tada poznatim specijalitetima.
Paštašuta
SASTOJCI
- 2 peršina
- 3 mrkve
- malo bosiljka
- 1 češnjak
- 1 glavica luka
- prstohvat soli
- prstohvat šećera
- malo papra
- 50 dag rajčice
- 30 dag tjestenina
- 300 g mljevenog mesa
- 3 dl voda
- ulje
PRIPREMA
- Ogulite rajčice na manje komadiće. Mrkvu i peršin naribajte, a luk i češnjak sitno nasjeckajte.
- Nakon toga luk i češnjak malo propirjate na zagrijanom ulju.
- Kad luk dobije željenu zlatnu boju, dodajte mrkvu, šećer, sol, bosiljak i malo peršina.
- Sve malo pržite i zatim dodajte mljeveno meso te sve zajedno nastavite pržiti uz miješanje.
- Meso neka se prži dok ne primi svjetliju boju, a onda dodajte rajčicu, vodu, sol i papar po želji.
- Sve dobro izmiješajte i kuhajte na laganoj vatri dok svi sastojci ne omekšaju.
- Skuhajte tjesteninu i potom ju prelijte napravljenim umakom. Po želji dodajte parmezan.
Tingulet
SASTOJCI
- 4 batka sa zabatkom (oko 1 kg kojih 100 g više-manje nije važno)
- 1 velika glavica luka
- 2 režnja češnjaka
- 1 žlica sjeckanog peršina
- 400 g pelata
- 100 ml pasirane rajčice
- 200 ml prošeka
- 5 – 6 suhih šljiva
- lovorov list
- sol
- papar
PRIPREMA
- Piletinu očistite od masnoća i narežite na komade.
- Luk, češnjak i peršin nasjeckajte.
- U velikoj dubokoj tavi pirjajte luk na maslinovom ulju.
- Kad luk omekša dodajte češnjak i peršin te nastavite pirjati dok češnjak ne dobije boju.
- Poslažite komade mesa na luk, sve malo promiješajte i pirjajte meso dok ne postane zlatne boje. Povremeno ga okrenite.
- Kad meso uhvati boju dodajte prošek, lovorov list i suhe šljive, malo smanjite vatru i kuhajte dok alkohol ne ispari.
- Pelate narežite na manje komade pa ih dodajte piletini.
- Dodajte i pasiranu rajčicu, sol i papar te sve kuhajte toliko dugo dok umak ne postane jako gust, oko sat, sat i pol vremena.
- Poslužite jelo uz tjesteninu, njoke, rižu ili palentu.